Blogia
VARMT IGEN

Un árbol crece en Brooklyn (Betty Smith)

Un árbol crece en Brooklyn (Betty Smith)

Ja vaig comentar fa uns dies que portava molts mesos darrere d'aquest llibre. N'havia sentit a parlar molt bé per internet, i cada cop que anava a la biblioteca reseguia els prestatges de la lletra "S" a la recerca de l'obra. Van ser moltes visites infructuoses fins que un dia estava allà, esperant-me perquè me l'endugués a casa. I no m'ha decepcionat.

La primera cosa que em va atreure l'atenció és que el llibre, tot i que sembla que tot just ara s'hagi començat a publicitar aquí, es va escriure de fet als anys quaranta. L'autora es diu Betty Smith, que, de fet, és un pseudònim darrere del qual s'amaga el seu veritable nom d'origen alemany. Igual que la protagonista de la història, l'autora va viure en els barris marginals de Brooklyn que, tot i que ara als turistes i a les novel·les de Paul Auster sembli el paradigma dels barrirs moderns i artístics, abans era també el cau de tots aquells immigrants que venien a intentar fer realitat el seu somni americà.

I això és el que la petita Francie intenta fer al llarg de les pàgines del llibre, mentre la veiem créixer a través del paper. Mentre ella devora llibres per ordre alfabètic per poder dir "que ho ha llegit tot" i demana per escrupolós ordre tots els gelats de la carta de la gelateria, al seu voltant desfila tot un univers de personatges amb les seves misèries i les seves fortaleses. Especialment els personatges femenins, com el de la mare, l'àvia i les germanes, que s'alcen davant de totes les dificultats i acaben recollint la seva recompensa, i que tant acaben marcant el caràcter de la mateixa Francie.

Un árbol crece en Brooklyn és un llibre sobre la tristesa  i l'esperança que sorgeix d'ella, explicat amb la senzillesa amb què passa la vida de cada dia. L'únic però que li trobo és que potser al final cau massa en el romanticisme d'un final feliç, però fer realitat els somnis (ni que sigui els americans) ja comporta això...

0 comentarios