Blogia
VARMT IGEN

Actualitat

S'emporten la sirenita!!!

S'emporten la sirenita!!!

Consternada vaig quedar ahir quan, al resum setmanal de notícies sobre viatges de The Guardian (m’encanten els serveis on-line d’aquest diari!) hi havia una peça sobre una polèmica entorn la famosa Sirenita de Copenhaguen. Resulta que l’Ajuntament ha aprovat el trasllat a la Xina de la figureta entre el maig i el novembre de 2010 perquè es pugui incloure a l’Expo que es farà llavors a Shangai. Es veu que la ciutat ha decidit promocionar-se instal·lant la famosa estàtua en un pavelló , envoltada d’aigua, per atreure els xinesos al país escandinau. Malgrat que ja és un tràmit aprovat, moltes veus alerten que la decisió provocarà indignació i tristor entre molts turistes, que es quedaran sense la seva dosi del monument més fotografiat de la ciutat

Per la meva època d’Erasmus al sud de Suècia, a poc més de mitja hora de Copenhaguen,vaig tenir la sort (o la desgràcia) de conèixer força bé la sirenita, ja que hi vaig haver d’anar fins a tres cops (un cop per mi, i altres dos cops més perquè havien vingut visites i, evidentment, els has d’ensenyar). Crec que és una estàtua que simbolitza molt bé el que és Copenhaguen: una ciutat bastant pija que et cobra el que sigui per la xorrada més petita. I aquesta estàtueta no es que et cobri res en diners, però sí que té unes serioses contrapartides: està on cristo va perdre l’espardenya, lluny d’altres atraccions de la ciutat molt millors (el palau reial, els jardins, els antics castells, els carrers comercials, l’antic port...); per arribar-hi al seu costat i fer-t’hi la foto de rigor, has de caminar per sobre de pedres humides, esquivar turistes japonesos que et trobaràs per tot arreu, i, a sobre, fer-te la famosa instantània amb un fons meravellós de port industrial. Preciós.

Un es pregunta si l’estàtua, que tot i ser petita és ben mona, no estaria millor en un altre miler de punts de la ciutat, on també hi ha canals d’aigua, i que evitarien la grandíssima patejada fins arribar-hi. I això si no es té la mala sort d’arribar-hi un dels molts dies en què algun graciós no li ha llençat un pot de pintura o li ha fet un grafiti (i crec recordar que a mi com a mínim un cop em va passar), o la  ja terrible sort si es fa un dels famosos dies en què se li ha tallat el cap, el braç, se l’ha arrencat de la pedra, etcètera.

Així que si l’any vinent aneu a Copenhaguen, tindreu dues opcions: anar fins a la roca de la figureta a veure-hi el que segurament seran reinterpretacions de l’estàtua fetes per artistes contemporanis (que, segurament, seran més interessants que l’original) o, quedar-vos pel centre de Copenhaguen i disfrutar amb els veritables atractius que la ciutat hauria de promocionar. Tot i que llavors us cobrin més de quatre euros per un cafè.

La poni cama-curta

La poni cama-curta

La premsa britància recollia ahir una notícia divertidíssima. Ens presentava la Mayflower, una poni que viu a Southampton. Resulta que a aquest animaló li encanta passar les hores per la vora del riu Test, on l'acompanyen altres membres de la seva espècie. El problema, i aquí és on està la notícia, és que la Mayflower (a qui alguns diaris londinencs han anomenat Shorty) té les cames molt i molt curtes, com a conseqüència d'un encreuament d'espècies i d'una coincidència genètica, però malgrat aquesta diferència, sembla que els seus companys de rutina sí que tenen les cames d'una llargada estàndard.

Resultat: vista de lluny, dóna la impressió que la poni s'ha quedat atascada al fang, i que té la meitat de les seves cametes enfonsades, fet que li impedeix moure's. I no és cap broma: resulta que el parc de bombers de la zona està cansat de rebre trucades d'alerta de gent que passava per allà i s'aterroritza en veure l'animaló mig atrapat al fang. Fins  a quatre vegades els bombers han acabat anant al lloc dels fets, i la Mayflower els ha demostrat l'error tot trotant feliç per la vora del riu amb les seves cames tan curtes.

Els bombers i el propietari de la poni han fet una crida als britànics perquè cessin les trucades a urgències, i fins i tot a la finca s'estan plantejant instal·lar un cartell advertint de les especials característiques de la Mayflower, qui, si pugués parlar, probablement diria les paraules que The Guardian li suggereix:

Mayflower, a particularly compact pony, would like you to know the following: she is not stuck in mud, she simply has very short legs.

Podeu llegir la notícia de The Guardian aquí i la del Daily Mail aquí.

 

I va arribar la neu

I va arribar la neu

Aprofitant que avui estic retinguda a casa per una molesta faringitis, tinc temps per comentar un dels temes que més tracten avui els diaris britànics: els efectes de la nevada que ha caigut aquests dos darrers dies a la Gran Bretanya, i ha provocat el caos a Londres i altres ciutats. Però el tema destacat d'avui no són les queixes i el mal funcionament de tots els serveis (que també, però no és del que vull parlar ara) sinó que molts diaris analitzen un altre fenomen que paral·lelament ha tornat a resorgir després de divuit anys (que són els anys que feia de la darrera nevada a Londres): els ninots de neu.

I com que els britànics són com són, al Daily Mail podeu trobar aquest divertídissim article en què recopilen les millors fotos d'homes/dones de neu o similars que han captat els seus fotògrafs durant aquests darrers dies. La foto que il·lustra aquest post n'és un exemple del que s'hi pot veure, però també inclouen ninots de neu que ballen dansa oriental, famílies gèlides, o homes de neu deprimits i fonent-se davant de la tanca d'una casa.

I el millor de tot és l'article de The Guardian en què l'expert en moda analitza les tendències dels ninots de neu que han anat apareixent per terres angleses, i on hi veu influències de Lady Gaga, Justin Timberlake o altres. Això sí, hi deixa ben clar un comentari tranquil·litzador: per molt culte al cos prim i a l'anorèxia que facin moltes revistes de moda, els ninots de neu continuen com sempre: amb un cap ben rodonet, i una panxa generosa.

Llàstima que per aquí no nevi mai... Fa segles que no faig un ninot de neu!!!

Retalls de premsa

Retalls de premsa

Entrar a treballar a les 9 del matí a la redacció dos dies a la setmana, dues hores abans que ho fa el 85% de la resta de la plantilla, té una part bona: tens temps de llegir-te tots els diaris amb calma i tranquil·litat, i descobrir-hi reportatges interessants. Aquesta setmana m’he acostumat a fotocopiar aquells articles que m’han semblat interessants o que em creia que m’agradaria llegir però a la feina no tenia oportunitat (això passa els dies que entro a l’horari normal de les 11).

Doncs aquests darrers dies m’he trobat amb dues còpies d’una mateixa sèrie d’articles al diari El Mundo: es tracta de l’anàlisi de diferents estats clau en les eleccions nord-americanes, d’aquells que determinen qui dorm o no a la Casa Blanca. El País està fent una sèrie similar, però de moment m’ha cridat més l’atenció la d’aquest altre diari, i això que mai m’havia impressionat especialment la seva cobertura de la informació internacional.

Aquesta setmana he caçat al vol dos anàlisi: un sobre Florida i un altre sobre Tennessee. El segon m’ha fet especial gràcia ja que vaig poder conèixer de primera mà Tennessee aquest estiu, en la meva aventura per terres americanes, i comenta coses curioses sobre el transfons racial de l’estat i el seu sentiment de zona rural que es creu menyspreada des de les grans ciutats (i sobretot aquell NY que els americans de l’interior veuen com si fos extraterrestre... i és que de fet no tenen res a veure...). Però el reportatge que de veritat m’ha agradat és el publicat el 8 d’Octubre sobre Florida, i que signa Manuel Aguilera.

Com que sóc bastant fan de seguir les eleccions nord-americanes (llàstima que enguany m’agafaran lluny de casa i les hauré de seguir a través de diaris en àrab...), tinc gravada a la memòria aquells comicis del 2000, en què es van haver de recomptar els vots a Palm Beach davant l’ajustat de la victòria republicana. I van acabar guanyant aquests darrers quan a ningú ens ha quedat gaire clar que allò fos legal... però després va venir l’11-S i ja no li vam voler donar més voltes al tema.

Doncs el reportatge sobre Florida destaca coses molt interessants, com la llei vigent a l’estat (i que fins fa poc va estar temporalment derogada per un tribunal, a qui finalment se li ha tret la raó) que obliga a què els noms i dades dels apuntats al registre electoral coincideixin exactament amb els dels seus documents personals. I això crea problemes amb els hispans (que molt sovint es registren amb els dos cognoms, quan els americans només n’accepten un) o els de raça negra, especialment si són immigrants, als quals se’ls transcriu a Amèrica el nom de forma diferent a com es fa al passaport. I és que qualsevol accent, qualsevol petit detall, fa que se’t negui el vot a Florida.

"Hemos demostrado que el 65% de las personas que  tuvieron problemas para votar hace ocho años eran de raza negra o hispana"

Això ho comenten uns voluntaris que van cada dia a la sortida de les cerimònies de concessió de la nacionalitat americana, per apuntar els nouvinguts al registre electoral mirant en lupa cada lletra i cada detall. Fins i tot parlen que el 2000 es va fer servir una base de dades nacional per eliminar del cens aquells que estaven a la presó, i que moltes persones lliures, que simplement coincidien en nom i cognom amb algú que estava empresonat en un estat de l’altre punt del país, tampoc van poder votar.

La veritat és que trobo que Amèrica té molts elements que la fan molt interessant i que fins i tot t’hi fan venir ganes de viure-hi, sobretot després d’haver-la conegut de primera mà. Però em sembla que el seu concepte de democràcia no és un d’ells...

OMG!

OMG! Surfejant per un fòrum he trobat això: perruques per a gats!!!! N'hi ha de rosses, castanyes i blau elèctric! I els models felins semblen prou satisfets amb el resultat estètic, tot i que d'altres gats que jo em sé no aguantarien ni un segon amb això col·locat... Així que enhorabona al pacient fotògraf que va aconseguir aquestes imatges (sempre que no es dediqués a petrificar-los amb males arts...). Cada perruca costa uns 50 dòlars, i un 20% es destina a una associació contra la crueltat dels animals. Quina ironia, no? Més informació a Kitty Wigs.

Flames a l'Olimp

Flames a l'Olimp Aquest matí, mentre llegia els diaris del dia a la feina, he topat amb l'acudit de Kap a La Vanguardia. Els déus i herois mitològics grecs, armats amb cubells d'aigua, lluiten contra els incendis que estan arrassant la terra que ells tot just poden veure des del cim del Mont Olimp. Crec que Grècia, tot i que mai no he tingut la sort de visitar-la personalment, és una terra plena de tresors (humans, històrics i paisatgístics), i tant de bo que aquest atac de les flames doni una treva als seus habitants, que, al cap i a la fi, són les principals víctimes.

Jo he votat a les eleccions nord-americanes.

El títol és cert. I qualsevol persona del món que es pugui connectar a Internet ho pot fer. Ara, que no esperi que els pobres nord-americanes que tindran la papeleta de comptar vots el proper 2 de novembre tinguin en compte el seu vot. The World Votes és qui ho ha fet possible. Una web on podeu afegir el vostre vot contestant a una senzilla enquesta de quatre preguntes: a qui votaries, qui creus que guanyarà, i dues qüestions més sobre l'interès de les eleccions nord-americanes fora dels Estats Units.

La iniciativa va molt més enllà de la simple gràcia que ens pugui fer dir la típica brometa amb què jo he titulat aquest weblog. En realitat, dóna que pensar. Tot el món tenim els cinc sentits posats sobre els 200 milions de persones cridades a votar el proper dimarts. Bé, molt menys de 200 milions, si tenim en compte les imperfeccions del sistema electoral nord-americà, un tema que donaria per uns quants weblogs més i que espero poder comentar aquí. I perquè tant d'interès? Alguns poden dir que no és més que una manifestació més de l'hegemonia cultural, política, militar, econòmica (i segur que me'n deixo algun adjectiu) dels EUA sobre la resta del món. Una mostra més de la submissió de nosaltres, occidentals i europeus, davant de Washington. "I jo", diran alguns, "com a manifestació pública del fet que passo absolutament del que passi a l'altra banda de l'Atlàntic, no m'importa el més mínim el que passarà allà el proper dimarts".

Sincerament, crec que pocs quedaran amb aquesta opinió. Si algú ha estat, ni que sigui amb el cor des del sofà de casa, en alguna manifestació contra la guerra, si se li ha gelat la sang davant d'algunes de les brillants declaracions de George W. Bush i els seus seqüaços (no oblideu el cowboy de Georgetown), sap que la matinada del 2 al 3 de novembre el futur està en joc. I no tan sols el futur dels EUA, també de la resta del món. Ens agradi o no: el resultat serà clau per tot el planeta.

Per això, una iniciativa com la de The World Votes és tan important. Perquè reclama un dret, però amb una interpretació ambivalent. Hauríem de poder escollir tots els ciutadans a l'home que esdevindrà el més poderós del món, o simplement seria més just que qui domini el Capitoli no tingués cap influència en les nostres vides?

Si voleu seguir aquesta recta final de campanya, us recomano Electoral Vote Predictor, o bé l'especial sobre les eleccions nord-americanes de The Washington Post.