Blogia
VARMT IGEN

Jo he votat a les eleccions nord-americanes.

El títol és cert. I qualsevol persona del món que es pugui connectar a Internet ho pot fer. Ara, que no esperi que els pobres nord-americanes que tindran la papeleta de comptar vots el proper 2 de novembre tinguin en compte el seu vot. The World Votes és qui ho ha fet possible. Una web on podeu afegir el vostre vot contestant a una senzilla enquesta de quatre preguntes: a qui votaries, qui creus que guanyarà, i dues qüestions més sobre l'interès de les eleccions nord-americanes fora dels Estats Units.

La iniciativa va molt més enllà de la simple gràcia que ens pugui fer dir la típica brometa amb què jo he titulat aquest weblog. En realitat, dóna que pensar. Tot el món tenim els cinc sentits posats sobre els 200 milions de persones cridades a votar el proper dimarts. Bé, molt menys de 200 milions, si tenim en compte les imperfeccions del sistema electoral nord-americà, un tema que donaria per uns quants weblogs més i que espero poder comentar aquí. I perquè tant d'interès? Alguns poden dir que no és més que una manifestació més de l'hegemonia cultural, política, militar, econòmica (i segur que me'n deixo algun adjectiu) dels EUA sobre la resta del món. Una mostra més de la submissió de nosaltres, occidentals i europeus, davant de Washington. "I jo", diran alguns, "com a manifestació pública del fet que passo absolutament del que passi a l'altra banda de l'Atlàntic, no m'importa el més mínim el que passarà allà el proper dimarts".

Sincerament, crec que pocs quedaran amb aquesta opinió. Si algú ha estat, ni que sigui amb el cor des del sofà de casa, en alguna manifestació contra la guerra, si se li ha gelat la sang davant d'algunes de les brillants declaracions de George W. Bush i els seus seqüaços (no oblideu el cowboy de Georgetown), sap que la matinada del 2 al 3 de novembre el futur està en joc. I no tan sols el futur dels EUA, també de la resta del món. Ens agradi o no: el resultat serà clau per tot el planeta.

Per això, una iniciativa com la de The World Votes és tan important. Perquè reclama un dret, però amb una interpretació ambivalent. Hauríem de poder escollir tots els ciutadans a l'home que esdevindrà el més poderós del món, o simplement seria més just que qui domini el Capitoli no tingués cap influència en les nostres vides?

Si voleu seguir aquesta recta final de campanya, us recomano Electoral Vote Predictor, o bé l'especial sobre les eleccions nord-americanes de The Washington Post.

0 comentarios