Blogia
VARMT IGEN

Pride and Prejudice (1980)

Pride and Prejudice (1980)

Continuant amb la meva acumulació d'adaptacions d'aquesta novel·la de Jane Austen, fa poc vaig veure a través del youtube l'adaptació de Pride and Prejudice feta el 1980 per la BBC, i protagonitzada per Elizabeth Garvey i David Rintoul. En general em va agradar, i crec que en aspectes d'adaptació literària i fidelitat a l'original fa un millor treball que la darrera pel·lícula protagonitzada per Keira Knightley. Tot i això, té un aire tan acartronat, tan de Estudio 2, que es fa a estones avorrida, pesada, i de fet, em vaig passar algunes escenes tan sols sentint el text i mirant per sobre alguna altra cosa per internet.

Coses que m'han agradat de l'adaptació: En primer lloc, el treball de la protagonista com a Elizabeth Bennet és molt bo. Potser no m'agrada tant com Jennifer Ehle a la versió del 95 (que és exactament com jo m'imaginava la Lizzy del llibre), però m'encanta la vivacitat i la ironia que imprimeix al personatge. M'ha agradat també que aquesta adaptació mantingui una escena que m'encanta del llibre: el sopar a casa dels Bennet després del retorn de Bingley i Darcy, i on la pobra Elizabeth es passa la nit maldant per estar al costat de Darcy, però tothom li impedeix i el dóna per perdut. És una escena molt divertida, i em va encantar que s'inclogués a la sèrie aquella escena en què els caballers tornen a la sala i la pobra Lizzy és absorbida per una dona tonta cansada dels homes en general. També cal destacar de l'adaptació com respecta els ritmes originals del llibre, la sensació que res està passant de veritat, i aquelles paraules dites a mitja veu al camp.

Coses que no m'han agradat: Bé, em vaig horroritzar de l'entrada d'Elizabeth sense estar convidada a Pemberley per parlar amb Mr Darcy de la fugida de la seva germana Lydia. Crec que quan tots els defensors d'aquesta versió es basen en el respecte per l'original, això els hi treu tota la raó, ja que mai de la vida una persona hagués pogut fer això. No entenc tampoc quin problema hi ha en respectar l'original: Mr Darcy visitant-la a l'hostal en el moment que ella llegeix les cartes, que és una de les escenes més tendres del llibre. El final de la sèrie tampoc va anar gaire més enllà: tornen a fer un "copy-peggy" de la conversa de la segona petició i de les xerrades divertides de la parella dies després del compromís. Van caminant tots dos pel jardí i es van parant cada tres passes per dir una frase que, de fet, pertanyen a dies diferents. La veritat, no entenc la mania dels adaptadors de no respectar la conversa del "per què et vas enamorar de mi" en el moment que toca, quan ja han passat diversos dies del compromís. I la falta d'intensitat, perquè malgrat els múltiples temes del llibre, ells es casen enamorats, no?

I el pitjor de tot: el Mr Darcy. La seva actuació rígida i seriosa funciona de forma magistral al principi (en canvi, costa de creure que Colin Firth pugui no caure bé a algú al principi de la sèrie del 1995), però no a la segona meitat. No veig a Elizabeth enamorant-se d'ell, a no ser per aquest somriure del final. Llàstima que no ens l'ensenyin fins a l'última escena.

Tot i això, val la pena l'esforç de buscar els capítols pel youtube. Només cal buscar les paraules "lizzy" "darcy" i "1980".

0 comentarios